Общините ще могат да купуват ток от общ доставчик, който -

...
Общините ще могат да купуват ток от общ доставчик, който -
Коментари Харесай

Асен Василев обеща на общините да купуват ток чрез централизиран договор |

Общините ще могат да купуват ток от общ снабдител, който - от своя страна - ще купува от името на страната посредством общ централизиран контракт, съобщи вицепремиерът и министър на финансите и еврофондовете Асен Василев от трибуната на Народно събрание.

" Ще бъде основан и механизъм, с който общини, учебни заведения и обществени домове, както и всички от публичния бранш, ще могат да купуват електрическа енергия от един общ снабдител с дълготрайни контракти. "

По думите му това е един от целите на Министерски съвет в дълготраен проект. Тази мярка би помогнала за предвидимостта на цените и намирането на най-хубавите условия за покупка.

Вицепремиерът Асен Василев добави, че във февруарските сметки ще бъдат отразени всички обезщетения за небитови консуматори. Те са в размер на 75% от нарастването и до 250 лева за мегаватчас. Освен това във февруарските сметки ще влязат и обезщетенията за януари.

" Вече получихме утвърждение от Европейската комисия за тези обезщетения въз основата на заделените от Народното събрание 450 милиона лева спомагателни доходи над разчетените в бюджета ", сподели той.

Вицепремиерът допълни, че в проектобюджета за 2022 година се планува нарастване от 15% на средства за прехрана за обществени институции и още 30% за финансови разноски. Василев. Затова е и нужна инспекцията на АДФИ.

" Ние в действителност сме трансформирали кметовете и шефовете на учебни заведения в търговци на електрическа енергия. Това е, тъй като либерализацията на пазара, по този начин нужна, не планува по какъв начин държавните институции ще могат да ръководят техните контракти за сила. Затова е основана работна група, която да види дали тези 250 лв. на мегаватчас са задоволителни и за кои се постанова в допълнение финансиране ", изясни Василев

По-късно пред публицисти той разгласи, че инспекцията е нужна, с цел да се даде помощ единствено на общините, които имат потребност от такава.

Бонусите в Национална агенция за приходите

Министърът заяви, че за 2021 година чиновниците на Националната организация по приходите са получили бонуси в общ размер на над 31 млн. лева

Общо сумата за Национална агенция за приходите е 31 млн. 844 хиляди и 300 лева Съотносимо към 2020 година - сумата е била 30 млн. 300 хиляди лева 2019 - 30 млн. 150 хиляди лева Тези пари се разпределят на 7 863 чиновници или приблизително по 337 лева на чиновник на месец. За централно ръководство сумата е 10 млн. 631 хиляди 443 лева на 1 714 чиновници, което се пада приблизително по 517 лева на чиновник на месец. Тези средства всяка година се плануват със Закона за бюджета. Те се раздават под формата на ДМС и съставляват част от възнаграждението, което е по преценка и за осъществена действителна активност.

Василев разяснява, че резултатите, които Национална агенция за приходите са постигнали предходната година, са рекордни в историята на организацията.

" За 7 месеца, дори не за цяла година, организацията съумя да събере доста повече средства. Говорим за над 3 милиарда повече ". 

Геотермални източници

Василев разяснява и другите благоприятни условия за произвеждане на електрическа енергия. Като такава той уточни геотермалните източници и заяви, че в страната има шест или седем места, където температура на водата е над 90 градуса и може да се употребява за произвеждане на електрическа енергия.

Министърът заяви, че фирми строители на геотермални централи в Турция с мощности от 350 и 300 мегавата са се срещнали с нашите залежи на вода и са показали, че в Южна България има благоприятни условия за създаване на мощности от този вид.

Партия " Продължаваме промяната "?

Министърът съобщи, че досега не е повдигана тематиката за основаване на политическа партия " Продължаваме промяната ". Той посочи, че има доста по-належащи проблеми и за момента не се възнамерява осъществяване на учредително заседание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР